Afhankelijk van het doel dat jij met je Cisco-studies wilt bereiken, overweeg jij misschien een Cisco thuislabo.

Als je dit echt wilt, ga hierbij echter niet overhaast te werk. Ambieer jij een CCENT-certifiëring, dan voldoet Packet Tracer zeker om jouw doel te bereiken. Het gebruiksrecht voor deze software hoort bij jouw inschrijving in een erkende Cisco Academy in jouw buurt. Heel veel docenten maken gebruik van illegale versies van deze software, werk hier niet aan mee. Docenten die deel uitmaken van een erkende Cisco Academy krijgen elk kwartaal bijscholing en kunnen voortdurend via de community updates en ondersteuning ontvangen.

Bij CCNA Routing & Switching-ambities kan een thuislabo helpen, maar ook hier kan het best zijn dat Packet Tracer voldoet. Dit hangt een beetje af van jouw ervaring.

Naast het thuislabo kun je eventueel ook een mengvorm gebruiken die bestaat uit enerzijds GNS3 voor de routers en een paar fysieke switchen. Dit is omdat op het moment van schrijven GNS3 nog niet alle functionaliteiten van een switch kan uitvoeren. Ook de legaliteit van het gebruik van GNS3 zit in een grijze zone. De software zelf is open source en legaal, maar vereist het gebruik van echte Cisco IOS-bestanden. Ook deze kunnen enkel en alleen via contracten met Cisco legaal bekomen worden.

De enige 100% legale oplossing is het huren bij Cisco of Cisco Partners van bijvoorbeeld een aantal fysieke toestellen (rack rental), of het gebruik van een gehuurde IOU (IOS on Unix) of VIRL-oplossing van Cisco.

Een min of meer aanvaardbare oplossing is het kopen van tweedehands toestellen. In principe blijft het IOS dan wel een “grijze” zone (net zoals bij GNS3), maar zowat elke CCIE raadt deze weg aan. Er zijn een aantal voordelen verbonden aan een eigen labo-omgeving. Zo blijft het labo jouw eigendom en kun je zoveel praktisch werken als je zelf wilt. Het labo is bij wijze van spreken altijd ter beschikking. De ervaring die je opdoet met fysieke toestellen is daarenboven onbetaalbaar. Packet Tracer is alles behalve realistisch (zowel qua functionaliteit als qua werkwijze), en GNS3 is voor CCNA-niveau vaak te abstract.

GNS3 is (in combinatie met fysieke switchen) vaak wel een oplossing voor CCNP-niveau, maar nog altijd minder efficiënt dan echte apparatuur, en op CCIE niveau is eigen apparatuur quasi onbetaalbaar en is het belangrijk om uit te kijken naar de huuroplossingen.

Wanneer je evenwel overtuigd bent van een eigen reeks aan toestellen, dan kun je op deze website wellicht wel een aantal tips vinden.

Ook zul je hier enkele labo’s terugvinden die het niveau CCNA overstijgen en raakpunten hebben met andere certifiëringen.