Nut van gecentraliseerd tijdsbeheer

Waarom is de tijd op een router of switch zo belangrijk? Waarom zouden we de klokken juist zetten op netwerktoestellen?Stel je volgende situatie eens voor. Je bent zonet beheerder geworden van een netwerk, en er vindt een aanval plaats. Je voorganger heeft er voor gezorgd dat alle toestellen hun logboodschappen naar een centrale log-server sturen. Hij heeft echter vergeten om er voor te zorgen dat alle kloken van de toestellen in het netwerk gelijk lopen. Als beheerder kom je bij een inbraak door hackers voor een nachtmerrie te staan wanneer je de diverse logboodschappen moet zien te ordenen om de aanvaller te kunnen traceren.

Het is daarom ook van belang dat alle toestellen binnen het volledige netwerk een gelijk idee hebben over de tijd. Dit is bij voorkeur ook de juiste tijd, maar dat hoeft niet per se. Het is belangrijker dat alle toestellen op het netwerk hetzelfde idee hebben over tijd dan dat ze allemaal de correcte tijd tonen.

Je zou alle klokken manueel kunnen instellen via het clock-commando. Dit zou echter veel werk kunnen zijn, en je kunt er niet op rekenen dat alle hardwareklokken exact op dezelfde snelheid lopen. Met andere woorden, na verloop van tijd zouden de verschillende klokken een afwijking vertonen ten opzichte van elkaar.

Om de tijd “juist” te zetten wordt gebruik gemaakt van enerzijds atoomklokken (om een zo correct mogelijke tijd te bekomen) en anderzijds het Network Time Protocol (NTP) (om het concept van “tijd” op alle toestellen gelijk te houden).